Om de administratieve lasten te verlagen, waardoor we meer tijd overhouden om onze patiƫnten daadwerkelijk te spreken, zijn er afspraken gemaakt over verwijzingen. Voor veel zaken is daardoor geen verwijzing meer van de huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat ook niet alles vergoed wordt met een verwijzing. Wat je wel en niet vergoed krijgt, hangt af van het je verzekeraar en het soort verzekering dat je hebt. Dit kun je terugvinden in je polisvoorwaarden (of telefonisch contact met verzekeraar).

Voorbeelden:
Als je voor een nieuwe klacht naar het ziekenhuis moet, dan is daar wel altijd een verwijzing voor nodig, maar deze hoeft niet altijd door de huisarts meer gemaakt te worden. Als je bij de opticien bent geweest en die adviseert u naar de oogarts te gaan, kan de optometrist van de opticienzaak deze verwijzing direct (zonder tussenkomst van de huisarts) in de orde maken. Sinds januari dit jaar accepteren ook alle verzekeraars een directe verwijzing van een audicien naar een kno-arts, ook hier hoeft de huisarts dus niet meer tussen te zitten.

Om inzichtelijk te maken waar nu wel en waar geen verwijzing voor nodig is, is er een speciale website gemaakt. Kijk hier vooral eens als je twijfelt.